A hála a legerősebb rezgésszintemelő gyakorlat. Mindenki ismeri a hála szót, de kevesen tudják, hogy valójában mit is jelent. Kevesen tapasztalják a hála hihetetlen erejét. A hála a legintenzívebb teremtőerő, egy nagyon finom, magas rezgésű érzés. Vagy inkább létállapot.  Ezzel a létállapottal csodákat vonzol be az életedbe!

A hála érzésének is vannak mélységei. Ha megkérdezem tőled, hogy szoktál-e hálás lenni, valószínűleg azt mondod, hogy igen, talán, néha, ha valami jó történik velem, akkor igen, megköszönöm. És már ez is nagyon jó, ha a jót megköszönjük, mert sokszor erről is megfeledkezünk, nem tudatosítjuk a sok jót az életünkben. 

A hálában azonban mindig van mélyebb és mélyebb és mindig van újabb tapasztalás benne, ahogy elkezded gyakorlni, ahogy tudatossá válsz rá. Olyan rezgésszintemelő hatása van a hálának, hogy már az első napon érezhető a hálagyakorlat hatása.

Amikor átjár a hála, akkor olyan kapuk nyílnak meg, amik beengedik a csodát az életedbe, a tapasztalásodba.

Az igazi hála azonban arról szól, hogy akkor is hálásak vagyunk, amikor nem kaptunk semmit. Vagy pontosabban folyamatosan kapunk és minden pillanatban hálásak vagyunk, még a nehézségeinkért is hálásak vagyunk. És amikor az ember eljut erre a szintre, akkor olyan kapuk nyílnak meg előtte, amik megteremtik a csodát az életében.

A hálát is tudjuk gyakorolni – én úgy szoktam mondani, hogy eddzük a hálaizmainkat. Ha tudatosan és rendszeresen gyakorolod a hálát, akkor egyre mélyebben, egyre intenzívebben meg fogod tapasztalni ezt a csodás érzést, ami nem mellékesen olyan csodákat is fog hozni az életedbe, amitől még hálásabb leszel, ami megint újabb csodákat hoz az életedbe és így tovább… Ezzel egy olyan pozitív lavinát indítasz el, amit nem fogsz tudni megállítani, de persze nem is akarsz majd!:)

Úgy tudod edzeni a hálaizmaidat, hogy naponta 10 dolgot összeírsz, amiért hálás vagy. Ahogy ezt a gyakorlatot csinálod napról napra, azt fogod észrevenni, hogy napközben is, magától egyre többször fog átmosni ez a hálaérzés. Automatikusan el fog kapni ez az érzés, és sokkal jobban érzed magad, ha ezzel indítod a napodat. Egy olyan alap rezgészint-emelkedést ad, amely meg fogja határozni az egész napodat, és ezáltal olyan pozitív dolgokat fogsz vonzani az életedbe, ami ennek a rezgésnek felel meg.

A hálának különböző típusai vannak. Minél inkább gyakorolod a hálát, annál több dolog fog felszínre kerülni, amiért hálát érzel. Minél inkább gyakorolod a hálát tudatosan, annál mélyebben fogod ezt a hálát érezni, és annál gyakrabban fog megjelenni a spontán hála érzése is.

A hála típusai:

Első szint: hála mindenért, ami jó az életedben

Sokszor nem állunk meg hálát adni ezekért a jó dolgokért, nem tudatosítjuk ezeket. Annyira rohanunk az életünkben, hogy nem állunk meg egy-egy pillanatra megköszönni mindazt, ami jó.

Második szint: hála mindazért, ami természetes

Pl. hogy van két kezünk, két lábunk, hogy víz van otthon, lélegzünk stb.

Harmadik szint: hála mindazért, ami nehézség

Ez már egy haladó szint. Minden, ami nehézség, minden, ami most rossznak tűnik, az egy tanítás, és azzal, hogy te tudatosan hálát adsz azokért, amiket most nehézségként élsz meg, elkezded kidolgozni magadból ezeket, elkezded meglátni bennük a tanítást és fejlődsz általuk. Valószínű, hogy ezek a dolgok nem az első napon fognak jönni a hálagyakorlatod során. Amikor először felszínre kerül egy ilyen nehézség és leírnád a napi hálagyakorlatod során, akkor még iszonyú nehéz lesz. De eljön egy pont, amikor már papírra tudod vetni, még hogyha van is benned egy kis belső ellenállás. Azzal pedig, hogy leírod, elmondod, és megpróbálod átérezni, elindul egy folyamat a belső békesség felé. Majd eljön az a pont, amikor már tényleg érzed a hálát, amikor már békesség van benned, amikor már nincs benned belső feszültség, hanem igazán őszintén, mélyen, szívből át tudod élni a hálát azért a nehézségért, és akkor már nem is lesz nehézség. Ilyenkor érdemes tudatosítani múltbeli történéseket is, amelyeket anno szintén nehézségként éltél meg, de így utólag visszagondolva már látod, hogy mi volt a tanítás benne. Már látod, hogy valami sokkal jobb jött a helyére, és amikor ezeket a múltbeli nehézségeket tudatosítod, sokkal könnyebb rálátnod a jelen nehézségére is, és tudatosítanod azt, hogy ez számodra egy tanítás és valami jobb jön – így könnyebb lesz a hálát is megérezni és megélni.

Negyedik szint: Adj hálát azért, amire vágysz, amit szeretnél megteremteni!

Itt is ellentmondásba ütközhetsz, hiszen amit szeretnél megteremteni, az még nem része a valóságodnak. Adj hálát úgy, mintha már meg is történt volna, jelenidő, kijelentő módban! Máris jön egy belső feszültség, ellenállás, hülyének nézed magad, hogy miért adsz ezért meg ezért hálát, hát nincs is itt. Erre nagyon jó módszer az, hogy hálát adsz a lehetőségért, hogy megtapasztalhatod ezt is. És hogyha azt nézed, hogy a Mindenségben, a lehetőségek végtelen tárházában ez a lehetőség is benne van, akkor már tudsz úgy hálát adni érte, hogy hálát adsz a lehetőségért, hogy megtapasztalhatod. Vagy akár ha azt nézed, hogy az a vágy valamiért már felmerült benned: amikor egy vágy megjelenik benned, akkor az azért jelenik meg, mert már valahol ott van a megvalósulása. Ha hálás vagy a lehetőségért, azzal egy hidat tudsz képezni a vágyad és a jelenlegi helyzet között, hogy ne legyen ez a belső ellenállás benned.

Ötödik szint: spontán hála

Nem lesz része a napi hálagyakorlatodnak, hanem a hálagyakorlatod következményeként fog megjelenni csak úgy, spontán. Amikor csak mész és teszed a dolgodat és megjelenik, és átjár a hála érzése, könnyek gyűlnek a szemedbe, és nincs konkrét okod rá, hanem a mindenért és a semmiért egyszerre vagy hálás. Amikor ez a spontán hála érzése megjelenik, akkor lépsz be a csodák kapuján, a csodák birodalmába. Ez a spontán hálaérzés, ami behozza a csodákat az életedbe, sokkal gyakrabban fordul elő, hogyha tudatosan csinálod a napi hálagyakorlatot.