Legyél megfigyelő!

Ez egy nagyon egyszerű gyakorlat, aminek a segítségével leválasztod magadról azokat az érzelmeket, gondolatokat, amiket szeretnél elengedni. Idézd fel az eseményt, gondolj arra amit vagy akit szeretnél elengedni. És figyeld milyen érzéseket vált ki belőled! Ne cimkézd, ne agyalj rajta, ne akard elengedni és ne is akarj ellenállni neki! Csak figyeld meg! A gondolatok közben jönni fognak, azokat is csak figyeld meg és engedd tovább. Érezd, ahogy te vagy a megfigyelő, a gondolataid és az érzéseid a megfigyelésed tárgya. Nem vagy egy a gondolataiddal és az érzelmeiddel!

Azért ragaszkodunk olyan nagyon az érzéseinkhez és a gondolatainkhoz, mert azonosítjuk magunkat velük. Nem tudod elengedni, mert attól félsz, ha elengeded, akkor megszűnsz létezni.. Mintha ezek a gondolatok és érzések tartanának életben. Valójában bármit is akarsz elengedni, mindig érzést engedsz el. Egy személyhez kapcsolódó érzést, egy tárgyhoz, egy eseményhez kapcsolódó érzést, egy vágyadhoz kapcsolódó érzést, stb…

Amint megtapasztalod, hogy a gondolataid és az érzéseid nem te vagy, megtapasztalod azt is, hogy ha elengeded ezeket a gondolatokat és érzelmeket, nem fogsz megszűnni létezni! SŐT! Minél inkább le tudod hámozni magadról ezeket a hátráltató érzelmeket, annál inkább tudod megélni önMAGadat.

Ezzel a nagyon egyszerű gyakorlattal megérkezik ez a tapasztalás számodra. Szoktam úgy is csinálni ezt a gyakorlatot, hogy elképzelem, hogy én vagyok a végtelen kék ég, gondolataim és az érzelmeim a felhők az égen, amik jönnek és mennek. Hol kedves bárányfelhők, hol fátyolfelhők, hol pedig zord viharfelhők. De csak jönnek és mennek és jönnek és mennek. Én meg csak megfigyelem.

Tedd ezt te is!

Böjt

Nagyon nagy szeretettel ajánlom a böjtöt, ha úgy érzed nehezen engedsz el dolgokat vagy egy konkrét dolgot, személyt. Nekem 3 éve a kávéböjtöm óriási változást hozott az életembe. Minden reggel megittam egy tejeskávét és megettem hozzá egy túrórudit. Ezt akkor már szerintem 10 éve vagy még több is. Ha véletlenül nem volt otthon kávé vagy túrórudi vagy tej, akkor az egész napom odalett tőle. 3 évvel ezelőtt elhatároztam, hogy megnézem, ki is vagyok a reggeli kávém nélkül. Épp a húsvét előtti 40 napos böjt időszakának kezdetén jött ez az elhatározás, így ez is adott egy plusz motivációt.

A 40 napból végül 50 nap lett, mert elhatároztam, hogy a böjt utáni első kávémnak megadom a módját és a New York Palace-ban fogom elfogyasztani egy nagyon jó barátommal, aki akkoriban nagyon elfoglalt is volt, ezért nyúlt végül 40 helyett 50 naposra a böjtöm.

50 nap után megittam az első kávémat és úgy döntöttem, hogy szeretem a kávét és szeretném, ha újra a mindennapjaim része lenne. De nem lett. Mert a böjt hatására elengedtem a ragaszkodásomat, a függőségemet, a ragaszkodás-kötelékemet és csak a kávéhoz fűződő szeretet-kötelék maradt meg.:)

Így azóta nem megszokásból, függőségből iszom a kávét, hanem mert szeretem. És csak akkor, ha tényleg vágyom rá. Nincs semmi gond, ha éppen nincs itthon kávé, de ha van, akkor se biztos, hogy iszom. Mert elengedtem.

Éppen erről szól az elengedés és itt kapcsolódik a böjthöz. Hogy engedd el a ragaszkodás-kötelékedet és mögötte a szabadságot fogod megtapasztalni. Ha megtapasztalod ezt egy hétköznapi “apróságban”, azzal az életed más területein is könnyebb lesz az elengedés. Mert megismered az elengedés felszabadító érzését. Megismered és megbarátkozol vele.

Azt javaslom, hogy valami olyan dolgot válassz ki böjtnek, amivel nem teszel irreálisan nagy elvárást magadra, de mégis kilépsz a komfortzónádból és kihívás elé állítod magadat.

Nekem ez volt akkor a kávé. Nem tettem magamra irreálisan nagy terhet, hiszen “csak” egy kávéról volt szó, viszont tudtam,hogy annyira a szokás rabja voltam már akkor, hogy kihívást fog jelenteni számomra.

Nem csak étellel (vagy itallal) tudsz böjtölni, bármilyen más szokást is választhatsz. Végeredményben nálam is a szokás elengedése történt meg, nem magának a kávénak az elengedése.

Legyen 40 nap. Nem kell feltétlen a húsvét előtti 40 napra időzíteni, kezdheted bármikor.

TIPP

Amikor egyik napról a másikra teljesen kiiktatunk valamit az életünkből, áteshetünk a ló túloldalára, azaz itt is a görcsösséget tapasztaljuk. Nem szabad, nem szabad… Tudatosítsd a böjtöd minden napján, hogy szabad, de te ma is úgy döntesz, hogy nem élsz vele (akármi is legyen az). Érdemes csinálni egy csalónapot is, hogy megtapasztald, hogy tényleg szabad vagy. Szabadságod van így is és úgy is dönteni. Te irányítod az életedet.

Amikor én kitaláltam, hogy csinálok egy csalónapot, úgy éreztem magam, mint aki valami bűntényt készül elkövetni. Miközben ittam a csaló-kávémat egy kávézó teraszán, lestem, hogy nem figyelnek-e az emberek, féltem, hogy lebukok, hogy csaltam. Érdekes volt ezt is megélni és helyrebillenteni, hogy szabadságom van mindenre! 🙂

Tapasztald meg az elengedés szabadságát a böjt által!

Légzőgyakorlat

Az elengedés legalapvetőbb megélése maga a légzés. Kilégzés és belégzés, kilégzés és belégzés… elengedés és befogadás, elengedés és befogadás… Figyeld a légzésedet!

A legtermészetesebb dolog az életünkben, hogy születésünktől halálunkig lélegzünk. Belegondoltál már abba, hogy mekkora csoda ez?

Amikor azt mondod, hogy neked nehezen megy az elengedés, akkor csak figyeld meg a légzésedet és tudatosítsd, hogy milyen természetes és könnyed is a kilégzésed. Tudatosítsd, hogy milyen könnyen tudsz elengedni. Magától megtörténik. Nem kell gondolkozni rajta, nem kell tervezgetni, elhatározni, egyszerűen csak megtörténik a légzést. Lélegeztet téged az élet.

Az elengedés is ilyen. Megtörténik. Nem egy aktív cselekvés, hanem egy passzív történés. Ezek az elengedés gyakorlatok ugyan aktív cselekvések, de ezek csak a megértést segítik, azt a megértést, ami közelebb visz a megéléshez, a megtörténéshez.

Azzal, hogy felismered és tudatosítod, hogy minden kilégzéssel tulajdonképpen az elengedést éled meg, megéled az elengedés könnyedségét, aminek hatására az élet más területein is könnyedén fog menni. Hiszen ráérzel, hogy nem kell semmit se tenned, csak engedned kell, hogy megtörténjen.

Össze is tudod kötni a légzésedet érzelmeid elengedésével. 

Találj nyugodt 5 percet a napodban, ülj le valami kényelmes helyre, zárd ki a külvilágot és csak figyeld a légzésed áramlását! Figyeld a puhaságát, könnyedéségét, gördülékenységét! Figyeld, hogy minden kilégzés után van belégzés. Mindig van tovább, mindig van “új levegő”. Nem tartod magadban a levegőt, attól rettegve, hogy mi van, ha nem lesz új?

Ezt a tapasztalást ültesd át életed más területeire is, ahol úgy érzed elakadás van. Miért nem adod meg magadat az áramlásnak? Miért szorítasz görcsösen? Mi a félelem benned? Lélegezd ki ezt a félelmet is! Lélegezd ki a hátráltató érzelmeidet!

Ha görcsösséget érzel valamivel kapcsolatban, a légzésfigyelést mindig segítségül tudod hívni. Ennél jobb módszer nem is kell, hiszen mindig kéznél van, nem kell hozzá senki más csak te, ráadásul tök ingyen van!:)

 

 

 

Tárgy elengedése

Ez a gyakorlat is az elengedés megélésére szolgál. Fogj valamilyen tárgyat a kezedbe- lehetőleg ne legyen törékeny- tartsd ki a kezedet, kezedben a tárggyal. Szorítsd, markold erősen! Figyeld a görcsösséget! Figyeld, ahogy ragaszkodsz a tárgyhoz! Majd engedd el! Milyen érzés volt elengedni?

Haladóknak ajánlom ugyanezt törékeny tárggyal is! Ebben az esetben figyeld, hogy van-e benned félelem, hogy mi lesz ha elengeded? Hogy valami “rossz” fog történni.. Mert eltörik valami, amihez ragaszkodtál. Megsemmisül. De mi van utána? Összesöpröd, kidobod és az élet megy tovább. Van új tányér, pohár, tál- akármitis engedtél el.:)

Azt azért nem ajánlom, hogy azt a részét is tapasztald meg, hogy milyen, amikor egy törékeny tárgyat görcsösen szorítasz… Ezt inkább csak képzeld el! Csak lásd a párhuzamot! Mi van, ha mondjuk egy törékeny poharat szorítasz görcsösen, erősen? Egy idő után összeroppan a kezedben és megsebzi a kezedet. De te még mindig szorítod a szilánkokat is. Minél tovább, annál inkább megsebez. Annál inkább fáj, annál mélyebbre mennek a szilánkok és már nem is tudod mitől fáj. Már nem is tudod, h mi volt ott. Hogy egy pohár volt, amit a görcsösségeddel összeroppantottál. Már csak a fájdalmat érzed. Ezért is nehéz sokszor az elengedés, mert már nem is tudjuk, hogy mitől fáj, hogy mitől nehéz az életünk súlya…

 

Lufi elengedés

Ez egy klasszikus vizualizációs elengedés gyakorlat, aminek én egy nagyon sokat köszönhetek. Ez volt az a gyakorlat, amit egy időben rendszeresen végeztem egy bizonyos személlyel kapcsolatban. Azt már tudtam, hogy ahhoz, hogy valamit megkapjak, el kell engednem. Na de hogy is kell elengedni? Ugye ez volt a nagy kérdés bennem is akkor és mi mást tudtam volna csinálni az elengedés érdekében, mint hogy valamit csinálok..?:) Például egy elengedés gyakorlatot.

Egy srácért nagyon odavoltam és össze akartam vele futni. Akkoriban meggyőződésem volt, hogy az a kedvenc éttermem, amihez véletlenül a háza előtt kell elsétálnom. Tényleg jó kis hely volt, de érdekesmódon amióta nem érdekel a srác, talán ha egyszer jártam ott, akkor meg szinte minden nap..:)

A lényeg, hogy ilyenkor mindig megcsináltam a lufis gyakorlatot, hogy ezzel is rásegítsek a találkozásunkra. Hátha épp pont akkor lép ki a kapun, amikor ott vagyok és egymásba botlunk és belémszeret…:) Gondoltam én..

Aztán egy szép napon, amikor szintén ebédidőben arra vettem az irányt és vezetés közben még gyorsan bepakoltam a lufiba és feleregettem őt a magasba, egyszercsak mint egy villámcsapás nyilalt belém a felismerés, hogy ezzel az elengedés gyakorlattal éppen a ragaszkodásomat erősítem. Minden alkalommal, akárhányszor megcsinálom a gyakorlatot, visszarángatom őt magamhoz a lufival, hogy újra elengedhessem. Hát akkor hol is van a tényleges elengedés?

És ezzel a felismeréssel megtörtént a csoda. Megtörtént az ELENGEDÉS. Olyan békesség szállt meg, amit addig nem éreztem ezzel a sráccal kapcsolatban. Hangosan röhögtem magamban/magamon. Rájöttem, hogy ha úgy kell lennie, akkor a világ másik végén is összefutok vele, ha meg nem, akkor hiába verek sátrat is akár a háza elé, akkor se fogok.

Ezzel a felismeréssel az éttermem se tűnt már annyira csábítónak, így úgy döntöttem, hogy inkább bemegyek a Tescoba, veszek valamit és otthon megeszem. Így is történt. És meg is kaptam azonnal az Univerzum válaszát az ELENGEDÉS-re, ugyanis a Tesco parkolóban ott állt a srác autója. 🙂 Vele végül nem találkoztam, de akkor már mindegyis volt. Nem is érdekelt. Nem tudtam letörölni a mosolyt az arcomról, amit ez a felismerés, az elengedés könnyedsége adott.

Így végülis meghozta az igazi ELENGEDÉST a lufis gyakorlat. Ha nem is közvetlenül, de közvetve igen. Mivel az elengedés nem egy aktív cselekvés, hanem egy passzív megtörténés, következmény, így bármilyen elengedés gyakorlat csak az aktív része lesz a folyamatnak, aminek a következményeként majd jön a felismerés, a megértés, a békesség és megtörténik az ELENGEDÉS!

És akkor maga a gyakorlat, ami nagyon egyszerű.

Képzeld el, ahogy beleteszed egy lufiba, azt amit- vagy akit- el akarsz engedni és engedd el a lufit. Figyeld, ahogy egyre magasabbra száll, egyre kisebb, végén már csak egy kis pontot látsz, majd az is eltűnik. Én ezt a gyakorlatot a legtöbbször csak úgy menetközben csináltam, azaz nem kerítettem neki nagy feneket, nem egy hosszas relaxációban végeztem. De persze így is és úgy is kipróbálhatod.

Mondanám azt, hogy ne csináld többször, az én példámból tanulva, mert azzal pont nem engeded el, de nekem is éppen ez kellett ehhez a felismeréshez és a tényleges elengedéshez, hogy sokszor megcsináltam. Úgy csináld, ahogy te érzed. Ha csak azért nem csinálod, mert akkor azzal nem engeded el, attól még nem történik meg az elengedés. Kísérletezz, figyelj befelé, figyeld magadat! Ha úgy érzed, hogy még nem sikerült elengedni, csináld újra! Vagy próbáld másik elengedés gyakorlattal! Aztán egyszer be fog érni. Meg fog érkezni a tényleges ELENGEDÉS.

Tisztító tűz

A tűzenergiát is segítségül tudod hívni az elengedésben. Akár ténylegesen is el tudsz égetni valamit. Én egyszer egy naplót égettem el, amihez nagyon erős érzelmi kötelék fűzött és mind a múlt, mind pedig a jövőhöz való ragaszkodásom benne volt. Fájdalmas, mégis felszabadító volt látni, ahogy semmivé válik az, amit egy évtizede őrigettem féltve, ráadásul egy évtizedig tervezgettem, hogy majd elolvasom egyszer a napló “főszereplőjével”. Ezzel kötöttem magamat a múlthoz is és a jövő elvárásaihoz is.

Tehát, ha olyan, amit el tudsz égetni, akkor tedd meg! Persze biztonságos keretek között.

De ugyanúgy használhatod a tűzenergiát vizualizációban is az elengedéshez. Elképzeled, hogy bedobálod a tűzbe a gondolataidat, amikre nincs már szükséged, az érzéseidet, amik hátráltatnak.

Ha egy másik embert akarsz elengedni, akkor is a vele kapcsolatos érzelmeket, gondolatokat, fájdalmakat, elvárásokat, haragot, jövőképet, sérelmeket, stb.. dobd a tűzre, ne magát az embert!:)

Szoktam ezt úgy is csinálni, hogy egy kellemes, számomra kedves helyen- én tengerpartra szoktam képzelni- ülök egy tábortűz mellett és abba dobálom bele, amikre nincs már szükségem.

Illetve olyan vizualizációt is csináltam már, amikor egy nagy faládába dobálok bele minden gondolatot és érzelmet, amikre nincs már szükségem és amikor már minden benne van, akkor ezt a faládikót égetem el.

Mindkét esetben mielőtt bedobom a tűzbe- vagy a ládába- megköszönöm, hogy eddig kísértek az utamon, tanítottak és közlöm velük, hogy mostantól nincs rájuk szükségem.

Majd a lobogó tüzet még sokáig “nézem”. Figyelem magamban ahogy tisztulok, könnyebb vagyok, megszabadulok

Ja, és tudom, hogy ez “csak” egy vizualizáció, és így nem lehet erdőtüzet vagy lakástüzet csinálni, mégis eleinte nyugtalanított, hogy nem oltottam el a tüzet a végén. Úgyhogy mostanában a végén vagy elmossa a tenger a tüzet vagy jön egy zivatar, ami eloltja a tüzet. Ez egy jó lezárása is a vizualizációs gyakorlatnak. Beleviszel még egy elemet, a tűz mellé a vizet is. Nem csak elégeted a gondolatokat, érzelmeket, de még el is mossa a víz. És még képzeletbeli erdőtűz se lesz belőle…:)

Szabadulj meg a kacatoktól!

Egy jó kis lomtalanítás is szuper elengedés gyakorlat. Elengedni a régit és ezzel helyet csinálni az újnak. Sokszor olyan tárgyakat őrizgetünk, amikre már egyáltalán nincs szükségünk, csak porosodnak valahol.

Ezzel is akadályozzuk az energia áramlását. Figyeld meg, hogy milyen érzés megszabadulni a fölösleges kacatoktól! Figyeld meg, hogy könnyebbnek, tisztábbnak, rendezettebbnek fogod érezni magad! És igen, mintha több hely lenne az életedben! Az újnak, ami most már elfér. Hogy aztán egyszer majd azt is elengedd..:)

De csinálhatsz olyat is, hogy nem csak a porosodó kacattól, hanem valami szeretett tárgytól válsz meg szándékosan! Ez már egyel haladóbb verzió.

Aztán az überhaladó verzió, amikor mindenedtől megválsz. Egyszer mesélte nekem egy ismerősöm, hogy egy ismerőse nagyon jómódban élt és úgy dönött, hogy mindenét elajándékozza és új életet kezd. Így is történt, majd eltűnt 2 évre. Senki semmit nem tudott róla. 2 év után visszatért egy feleséggel és egy gyerekkel az oldalán olyan boldogan, mint azelőtt soha. Nem mondom, hogy ezzel kezdd, mindenesetre érdekes történet..:)

Elengedés meditáció

Meditáció letöltése

Kattints a linkre, majd a három függőleges pöttyre kattintva felugrik a Letöltés felirat.