<!-- [et_pb_line_break_holder] -->
<!-- [et_pb_line_break_holder] -->
<!-- [et_pb_line_break_holder] -->
<!-- [et_pb_line_break_holder] -->
<!-- [et_pb_line_break_holder] -->
<!-- [et_pb_line_break_holder] -->
<!-- [et_pb_line_break_holder] -->

Benned élő Isten ima

Ahogy a videóban is elmondtam, nagyon meghatározó megélésem volt ez a tapasztalás az imádsággal és az Istenképemmel kapcsolatban. Nekem spontán történt akkor ez az imádság, de tudatosan is gyakorolható, megfigyelhető, felismerhető a két imádság közti különbség. Én séta közben imádkoztam, teheted te is ezt, de imádkozhatsz másképp is. Először képzelj el egy rajtad kívülálló Istent és imádkozz hozzá. Formálhatod szavakkal is az imádat vagy csak gondolatokkal, a lényeg úgyis mindig az érzés, amit a szavak és a gondolatok keltenek. Figyeld meg milyen érzés! Majd rögtön utána helyezd a figyelmedet önMAGadra! Figyelj befelé. Tudatosítsd Isteni énedet! Tudatosítsd, hogy egy vagy a Teremtővel, hogy Isten benned is ott van, ahogy mindannyiunkban. Most ebben a tudatállapotban imádkozz! A benned élő Istenhez! Figyeld milyen érzés!

Amíg benne vagy az imádságban, ne akard megfejteni a kettő közti különbséget! Csak add át magadat az imának! Utána összegezd, hogy melyiknél mit tapasztaltál! Írd is le az Imanaplódba!

Gyakorlat teszi a mestert! Gyakorold ezt minél többször és figyeld magadat!

Tapasztald meg a benned élő Istent!

Víz imádság

Próbáld ki milyen vízközelben imádkozni! A víz felerősíti a spirituális energiákat, megnyitja a kapukat a Forrás felé. Nem véletlen az is, hogy a legtöbb jó ötlet fürdés vagy mosogatás közben szokott jönni. (nem is értem miért nem szeretünk mosogatni..:)

Nekem a víz nagyon fontos szerepet tölt be az életemben. Tavasztól-őszig a Balatonon vagyok, amikor csak tehetem. Az egész gyerekkoromat Kisorosziban töltöttem a Duna-parti nyaralónkban. Most pedig még Budapesten is vízparton- pontosabban vízen, egy lakóhajón lakunk. Tudom, így könnyű vízközelben imádkozni..:)

Ha neked nincs a közeledben tó, folyó, tenger, patak, vízesés, bármi természetes víz, akkor ott a kád vagy a zuhany. Az első felismerésem, hogy ennyire hatékony a vízközeli ima, nekem is egy zuhanyzós ima volt. Aztán ha van lehetőséged, azért próbáld ki természetes víznél is. A legjobb a vízen lebegve imádkozni! Ilyenkor elmosódnak a határaid és megéled az EGYség élményt a természettel, Istennel.

TIPP

Nézd meg a Gyönyörű zöld c. filmet. Ebben is a víz segítségével nyitják meg a telepatikus kommunikáció csatornáit:

Isten jelenlétének tudatosítása

Isten mindenhol, mindig, mindenben és mindenkiben jelen van. Az összes hétköznapi cselekvésedben is ott van. Jelen van a reggeli fogmosásban, jelen van egy beszélgetésben, jelen van az evésben, jelen van munka közben. Jelen van minden lélegzetvételedben, minden szívdobbanásodban.

ISTEN JELEN VAN.

Éppen ezért is ennél a gyakorlatnak az az első lépése, hogy légy JELEN! Istent csakis a jelenben tudod megtapasztalni. Se a múltban se a jövőben nincs ott. Nincs jelen. Jelen van jelen…

Tudatosítsd a jelent pl evés közben. Tudatosítsd az étel illatát, állagát, ízét, tudatosítsd, ahogy beveszed a szádba, megízleled, megrágod, legyeled, jóllaksz tőle. Önmagában ez a jelenlét gyakorlat nagyon hasznos. Ezután köszöntsd Istent a jelenlétedben. Köszöntsd Istent az evésben, a rágásban, a nyelésben. Köszöntsd Istent az ételedben! Köszöntsd Istent önMAGadban! Itt már valószínűleg egy csodálatos belső békességet fogsz tapasztalni és mosolyra húzódik a szád is. Ebben a békességben, Isten jelenlétében, folytasd tovább a tevékenyégedet!

Ima másokért

Érdemes rendszeressé tenni a másokért való imádkozást is. Sokszor az akadályozza a saját életünket is, hogy annyira belesüppedünk a saját problémáinkba, a saját nézőpontjainkba, hogy az orrunk hegyéig se látunk el, éppen ezért a saját magunkért tett ima válasza se jut el hozzánk. Azzal, ha másért imádkozol, áthelyezed a figyelmedet, kizökkented magadat és ezáltal kitágítod a valóságodat, a nézőpontjaidat. Kinyílsz. Ezáltal a saját életedben is oldódnak blokkok, megtalálnak megoldások. És ez még csak az “önző” része a másokért való imának.

Természetesen van önzetlen oldala is, mert a másikra is hatással lesz az imád. Sőt. Sokszor sokkal hatékonyabb a másokért tett ima, mint az önmagunkért tett ima, hiszen ilyenkor a másik nem tudo róla, hogy imádkozol érte, így az ő nézőpontjai nem tudnak ütközni a te imád kívánságával. Amikor önmagunkért imádkozunk leggyakrabban a saját nézőpontjaink akadályába ütközik az ima. Pl. imádkozol azért, hogy helyreálljon az anyagi helyzeted, hogy bőségben élj, ugyanakkor ezzel az imával felerősítheted a tudatalatti blokkjaidat a bőséggel kapcsolatban. Mondjuk, hogy a gazdagok mind szélhámosok.. Míg amikor a másikért imádkozol és ő nem tud róla, ugyanúgy elér hozzá a te imád, elképzelésed, kívánságod, de mivel nem tud róla, nem jönnek elő akadályként a korlátozó hitrendszerei.

Imádkozz másokért rendszeresen!

Ima a hétköznapi várakozásban

Sokszor az időhiány a kifogás az imára is. Igen, valóban jó, ha elcsendesedünk, ráhangolódunk, időt szánunk rá, de egy kis gyakorlással és tudatossággal akár egy piroslámpánál is el tudsz csendesedni. Vagy sorbanállás közben. Vagy a dugóban ülve. Vagy a buszra várva.  Jó, ha ezekből szokást alakítasz ki. Így a látszólag bosszantó várakozási időket a lehető leghasznosabban tudod eltölteni. Vagy ilyen akár egy jó séta is. Nekem például ez a legjobb alkalom az imára. Csak megyek, csak megyek, csak visznek a lábaim, sokszor nem is tudom hová, csak céltalanul bolyongok és nem imádkozom közben, hanem maga a séta válik imává. A lényeg a jelenlét. Találj olyan tevékenységeket, amiknek a hatására jelen tudsz lenni és alakítsd imává! Figyeld meg egy napodat, hogy hol vannak olyan holtidők, amikor tudsz imádkozni. Lehet egy hálaadás az imád ilyenkor vagy csak mosolyogj egyet önmagadra és a világra.

 

Beszélgess Istennel!

Beszélgetni jó. Szívesen beszélgetünk a barátainkkal, a hozzánk közelállókkal. Sokszor Istent olyan távolinak, hatalmasnak, elérhetetlennek véljük, így nem tudunk vagy az is lehet, hogy nem merünk vele csak úgy közvetlenül dumcsizni egyet. Pedig Istenhez is, ahogy más emberekhez is a közvetlen, baráti hangnemmel kerülsz közel. Ha közel akarsz kerülni Istenhez, akkor válts baráti hangnemre! Ez nem zárja ki a tiszteletet, az alázatot, az illendőséget. Hiszen ezt a barátaid, szeretteid felé is megadod.

Nekem onnantól, hogy erre rájöttem, hogy bármikor lehet egy jót dumcsizni Istennel, sokkal könnyebben megy. Milyen jó már, hogy bármikor eléred, és tudsz vele egy jót beszélgetni. Nincs olyan, hogy mással beszél vagy nem ér rá, nem kell hozzá telefon és még csak telefonszámlát se kell fizetned!;)

Ehhez a témához pedig ezt a filmet- és persze a könyvet is- ajánlom: