Mondd minden reggel magadnak, hogy SZERETLEK!

Indítsd így a napodat! Éppenhogy csak fölébredsz, ajándékozd meg magadat ezzel a varázsszóval! Még félálomban, a meleg ágyban fekve. Mondd ki hangosan vagy csak magadban, magadnak, hogy SZERETLEK! Mondd ki nyugodtan többször is! Figyeld milyen érzés! Figyeld, hogy tölt, hogy ölel körbe a szeretet, ahogy ezt a varázsszót mantrázod magadnak! Te vagy az első és legfontosabb az életedben! Mindennek az az alapja, hogy önmagadat szereted és elfogadod. Ez adja a stabilitásodat. Ez teszi lehetővé, hogy másokat is tudsz szeretni és ez az alapja annak is, hogy meg tudd engedni másoknak, hogy szeressenek téged. Sokszor elvárjuk, hogy mások szeressenek, de nem vesszük észre, hogy önmagunk felé nincs elfogadás és szeretet, emiatt a másik se tud szeretettel kapcsolódni hozzánk.

Önmagunkfeltétel nélküli elfogadásából és szeretetéből virágzik ki minden az életünkben. És fontos a FELTÉTEL NÉLKÜLISÉG!

Ez az egyszerű kis gyakorlat könnyen beilleszthető a mindennapjaidba és a reggeli félálom állapotban szépen mélyre is megy. Arról nem beszélve, hogy egész napra erőt ad és megadja a stabilitásodat. Nap végén, elalvás előtt szintén mondd el magadnak a varázsszót! Indítsd és zárd is ezzel a napodat! Gyönyörű keretbe foglalva!

Reggeli tükörgyakorlat

Reggel, fogmosás közben nézz a tükörbe és merülj el a tekintetedben. Ne kapd el a tekinteted, a fogmosás teljes idejére tartsd így a kapcsolatot önMAGaddal. A szem a lélek tükre, a tekinteteden keresztül a lelkedig jutsz.. ÖnMAGadig. Ehhez lesz majd egy mélyebb gyakorlat is- tükörmeditáció- de érdemes a fogmosással is összekötni, hiszen ez nem kerül plusz időbe és a már amúgyis meglévő napi rutinnal összekötve könnyedén szokássá alakíthatod. Így önbizalommal, erővel tudsz nekiindulni a napodnak. Szintén érdemes az esti fogmosást is ilyen formában meditációvá tenni. Ilyenkor a nap során felvett szerepek, álarcok leválnak rólad és nem cipeled magaddal a következő napra. Egyfajta megtisztulás a nap végén.

Szerelmi vallomás

A gyakorlat még mindig a tükör előtt történik .Miután befejezted a fogmosást és már tudsz beszélni, tartsd a szemkontaktust magaddal, amit a fogmosás elején elindítottál, de most vallj szerelmet magadnak! Kezdd el felfedezni a sok szépséget, értéket magadban és ezt mondd is ki hangosan! Csodálkozz rá őszinte csodálattal, hogy milyen gyönyörű vagy! Lásd meg először arcod szépségét, tekinteteden, arcod barázdáin keresztül életed történetét, csodáit. Láss mélyebbre is! Dícsérd magadat hangosan, mi mindenben vagy jó! Milyen értékeid vannak! Legalább 10 dolgot sorolj föl!

Nekem ez a gyakorlat nagyon sokat segített egy rossz időszakomban. Akkor ki is írtam a tükörre, hogy Sorold fel mi mindenben vagy jó! És minden napomat ezzel indítottam. Néhány nap alatt csodás fordulatokat vett az életem! Nagyon erős gyakorlat! Gyorsan és hatékonyan erősíti az önbizalmadat!

Tükörmeditáció

Igen, még mindig a tükör. De ez most mélyebb lesz. Erre külön szánj időt, ne valamilyen tevékenységgel összekötve. Teremts nyugodt körülményeket, kapcsold ki a telefont, a csengőt, a családot.

Legyen sötét a szobában és csak egy gyertyát gyújts meg és tedd a tükör mellé. A gyertya lángja az arcodat világítsa, de a lángot ne lásd a tükörben! Így merülj el a tekintetedben!

Ezt a gyakorlatot Osho valamelyik könyvében olvastam és ott 40 percet ír, ha jól emlékszem. Brutál erős a 40 perc, de kezdheted kisebben is, az is intenzív. Ha minden nap 10 percet meditálsz így 3 héten keresztül, nagyon intenzív tapasztalás lesz az is. 10 perc meg tényleg belefér minden napba! Leválnak a maszkok, az álarcok. Teljesen fura arcokat fogsz látni, egyre mélyebbre és mélyebbre jutsz önMAGadhoz.

Dícsérj!

A dícséret fontos. Nagyon fontos. Mégis elhanyaguljuk a nagy rohanásban. Se másokat, se magunkat nem dícsérjük eleget. Figyelj oda mindkét oldalra! Ha valaki valamit jól csinál, ha valakiben valami tetszik, tedd szóvá nyugodtan! Merj dícsérni! Gondolj bele, neked is milyen jólesik, ha dícsérnek. Dícsérd a családodat, barátaidat, kollegáidat, de az utca emberét is nyugodtan! Az eladót, a fodrászt, a pincért, a takarítónőt…

Figyeld meg milyen jó érzés lesz neked is, hogy jó érzést okozol másnak. És figyeld meg, hogy ez a sok dícséret visszaszáll hozzád. Mások is dícsérni fognak téged.

De arról se feledkezz meg, hogy magadat dícsérd! Minden nap sok-sok apró dologért meg tudjuk dícsérni magunkat! Vedd észre ezeket és dícsérd meg magadat! Milyen szép vagy, milyen ügyes vagy, milyen jól áll, milyen jól megoldottál egy helyzetet, stb…

Ajándékozd meg magadat!

Az ajándékozás a dícséretnek egy formája. Ezzel kifejezed magadnak, hogy fontos vagy! Lepd meg magad rendszeresen ajándékokkal! Nem kell nagy dologra gondolni, a fontos az, hogy mindig tudatosítsd, hogy megérdemled. Megérdemled a jót, a boldogságot, az örömöt. Szerethető vagy és fontos.

Megérdemled, hogy az élet ajándékokkal halmozzon el!

Ez lehet egy süti, egy új ruha, egy szál virág, de akár egy kellemes séta is a napsütésben. Nem feltétlen anyagi dolgokra kell gondolni, a lényeg, hogy valami kellemes élménnyel ajándékozd meg magadat, amivel tudatosítod, hogy fontos vagy!

Írj magadnak szerelmes levelet!

Szerelmi vallomás a tükör előtt már volt, most írásos formában is vallj magadnak szerelmet! Tudom, kiment már a divatból a szerelmeslevél, már inkább sms-ben chat-en rövid üzenetekben kommunikálunk, mégis most legyünk egy kicsit régimódiak és akár papírra, tollal, kézzel, akár gépelve, de írj magadnak egy szép hosszú szerelmes levelet!

Helyezkedj kívül magadon, lásd kívülről magadat és lásd meg a csodát magadban! Írd le mi mindent csodálsz magadban! Milyen csodálatos vagy! Miket szeretsz csinálni magaddal, stb…

Írd azokról a tulajdonságaidról, amiket nem szeretsz, a szerelem rózsaszín szemüvegén keresztül! “Akkor is szeretlek, amikor…”

Amikor szerelmesek vagyunk, akkor a hülye tulajdonságaiért is odavagyunk a másiknak. Tipikus példája ennek, hogy a kapcsolat elején, amikor még elvakít a szerelem, akkor “milyen édesen szuszogsz alvás közben”, évek múlva meg már: “megőrülök a horkolásodtól!”

Most magaddal a kapcsolat elején, a rózsaszín ködben vagy! Ebből az állapotból írd a szerelmes levelet!

Fogadd el a szüleidet!

Az apánkból és az anyánkból vagyunk. Tőlük kaptuk az életünket. Az ő sejtjeikből fejlődött ki a testünk. Azzal, ha elutasítjuk valamelyik szülőnket, saját magunk egy részét is elutasítjuk.

Fogadd el a szüleidet, hogy ezen keresztül önMAGadat is el tudd fogadni feltétel nélkül!

Írj nekik levelet! Nem kell odaadnod, csak  köszönd meg külön az apádnak és az anyádnak is, hogy életet adtak neked! Ha úgy érzed van benned harag valamelyikük felé, írd le azt is, mi bánt és bocsáss meg neki levélben! A megbocsátással önmagadat szabadítod fel! Írd le neki, hogy elfogadod, hogy ő az apád/ az anyád.

Ha már nem él valamelyik szülőd, akkor is meg tudod csinálni a gyakorlatot, de akkor is, ha nem is ismerted valamelyik biológiai szülődet!

Ha örökbefogadtak, akkor is a biológiai szülőknek címezd ezt a levelet, hiszen az ő génjeit hordozod és ebben az esetben még több fájdalom lehet az emberben feléjük.

Szeretem tevékenységek

Sorolj föl 10 olyan tevékenységet, amit szeretsz csinálni, mégis régen kerítettél rá sort.

Sokszor annyira belekerülünk a mókuskerékbe, munka, család, mindennapok, hogy szépen lassan elmaradnak a szeretem-tevékenységek az életünkből! Pedig nagyon fontos, hiszen ebből tudsz töltődni és ezzel tudod kifejezni önmagadnak, hogy fontos vagy!

Írj össze 10 dolgot és az elkövetkezendő 4 hétben valósítsd is meg őket!

Pipáld, amit már megvalósítottál és válassz ki egyet legalább, amit beépítesz a mindennapjaidba később is!

Mit csinálnál másképp?

Mit csinálnál másképp, ha nem befolyásolna mások véleménye? Ha nem akarnál senkinek megfelelni? Ha nem félnél mások véleményétől, attól, hogy másokat megbántasz?

Írj erről 10 percen keresztül! Ne feledd! Csak magadnak írod! Nem fogja senki elolvasni! Ha az úgy megnyugtatóbb, írd papírlapra és miután leírtad, égesd el, hogy biztos senki kezébe ne jusson! Ezzel biztosítod magadnak is azt a szabadságot, hogy valóban őszintén, a lelked mélyéről írj!

A gyakorlatokat itt tudod letölteni pdf formában: 

Szeretem-magamat-miniprogram